Smilj – Divji Cvet
Smilj je rastlina, ki so jo ovce zelo rade jedle, rastlina katero obožujejo čebele in rastlina iz katere se dan danes izdelujejo odlični in kakovosti kozmetični izdelki.
Smilj je nižji grm, ki s svojimi drobnimi rumenimi cvetovi in specifičnim prijetnim, rahlo trpkim vonjem daje značilnosti dalmatinskega krasa. Obalni smilj je nepogrešljiva vrsta na skalnatih pašnikih in drugih predelih hrvaške obale. Smilj obožuje sonce, suho podnebje in kamnita peščena tla.
Tradicionalno se uporablja za zdravljenje ran – pripomore pri celjenju. To izredno moč dolguje spojinam kurkume.
 
Najboljša rešitev za večni boj proti staranju in gubam
Smilj je trenutno ena izmed najbolj priljubljenih sestavin v svetu lepote in kozmetike. Je zelo znana sredozemska rastlina z izjemnimi lastnostmi. Čeprav je na videz nežen, ima v resnici neverjetno moč in je zelo trpežen. Deluje proti staranju kože, blaži gube in revitalizira kožo.
Seznam koristi smilja je res nešteto – poznan je tudi kot eliksir mladosti. Ta rastlina je v zadnjem času resnično pravo odkritje za nego in lepoto telesa, pa tudi za splošno zdravje ljudi. Zaradi svojih izjemnih lastnosti je postala ena najbolj zaščitnih rastlin za človeka.
 
Vaša koža bo oboževala smilj!

To neverjetno rastlino spremljata glas in sloves rastline, ki »briše« gube. Njegova naravna lastnost globljega prodiranja in prečiščevalnega delovanja se vse pogosteje uporablja v medicinske namene.
Če k temu prištejemo še pomirjevalne, lajšajoče lastnosti, je povsem jasno, da ima ta rastlina neverjetno aromaterapevtsko prihodnost in uporabnost ter upravičenost imena večne in nesmrtne rastline.
 
Smilj je pravi balzam za kožo
Ugodno deluje pri alergijskih reakcijah, ki povzročajo draženje, srbenje, otekline, izpuščaje ter pospešujejo regeneracijo poškodovanega tkiva in celjenje ran.
Učinkovit je tudi za opekline in prispeva k nevtralizaciji peg, ki nastanejo zaradi dolgotrajne izpostavljenosti sončnim žarkom. Poleg tega je olje smilja ena najpogostejših sestavin izdelkih za nego zrele kože, saj blaži gube in upočasnjuje videz staranja kože. Prednost vsega tega je, da so izdelki popolnoma naravni in ne izsušijo kože.
 
Široka uporaba
Smilj raste na skalnatih mestih in na pobočjih. Zraste lahko kar od 60cm do 90 cm in ima majhne zlato rumene cvetove ter majhne sivkaste liste. Smilj ima poseben intenziven vonj, ki izhaja iz njegovega eteričnega olja. Prav eterično olje, v katerem so ključne sestavine rastline v visokih koncentracijah, naredi smilj tako dragocen v kozmetični industriji in medicini. Smilj velja za eno najboljših eteričnih olj za nego kože na sploh – za zdravljenje in za lepoto. Zaradi svojih regenerativnih lastnosti je primeren za zrelo kožo, za kožo z nepopolnostmi in poškodovano kožo.
Ne samo, da je smilj učinkovit pri različnih kožnih nepravilnostih, je tudi nežen, zato je malo verjetno, da bo kdo nanj občutljiv. Enostavno ga je dodati rutinski negi kože, primeren pa je tudi za nego modric, bolečih mišic in poškodb tkiv. Poleg tega ima tudi značilen vonj, ki dvigne in izboljša razpoloženje.
Eterično olje smilja je koristen za številne namene. Ne uporablja se samo za kozmetično nego ampak tudi za akne, opekline, ureznine in rane, modrice in podplutbe, razpokane kapilare, krčne žile, trombozo, zvine, boleče sklepe in mišice, strije itd.
 
Rešitev za številne težave
Izjemna učinkovitost se kaže pri učinkovitosti nege brazgotin in strij. Hitro prodira globoko v tkivo in spodbuja njegovo regeneracijo. Hkrati pa nahrani kožo in izboljša elastičnost tkiva. Zaradi tega so strije manj vidne.
Je učinkovit tudi pri preprečevanju okužb ter celjenju in zmanjševanju brazgotin po carskem rezu. Spodbuja tudi rast in ščiti nove zdrave celice. Znano je, da pozitivno vpliva na čustveno zdravje, odpravlja stres in napetost.
 
Ogroženost smilja
Zaradi izrednega povpraševanje kozmetične industrije se smilj vsako leto množično pobira. Druga težava so brezvestni obiralci te rastline, zaradi katerih je na določenih območjih nabiranje prepovedano.
Dobra novica – če živite v toplejših krajih, lahko smilj zelo enostavno gojite doma s pomočjo presaditve. Tako boste lahko prispevali k ohranjanju tega dragocenega in uporabnega ljudskega "zdravila".
Kot okrasno ali zdravilno rastlino jo zlahka gojite v loncu ali na vrtu. Pri celinskem podnebju pa potrebuje zaščito pred nizkimi temperaturami pozimi.
 
Naravna kozmetika smilj
Na spletni strani Divji Cvet je na voljo široka ponudba kozmetičnih izdelkov izdelanih iz smilja.

  • Dnevne kreme za obraz (pristen vonj, regeneracija suhe in zrele kože, bogastvo antioksidantov, nega in zaščita pred zunanjimi vplivi)
  • Nočne kreme za obraz (pristen vonj, primeren za nego izredno suhe, utrujene in zrelejše kože, obnova in hidracija kože, izrazita hranljivost)
  • Serumi (pristen vojn, močan učinek proti staranju, hidracija in generacija, bogastvo antioksidantov, nega zrele in suhe kože)
  • Anti aging kreme (regeneracija suhe in zrele kože, močan vlažilni učinek, bogastvo z aktivnimi sestavinami, nega in zaščita pred zunanjimi vplivi)

vse to boste našli v pestri ponudbi. Preizkusite izjemno kolekcijo Divjega Cveta in se o kakovosti kozmetike prepričajte sami!